Épített örökségek

TiszabőA falu Törökszentmiklóstól Észak-keletre 23 km távolságban a Tisza bal partján, Jász-Nagykun-Szolnok megyében fekszik. A falu közlekedés-földrajzi szempontból igen kedvezőtlen helyzetben van, hiszen zsák település, a 4-es számú főútról Fegyvernek felől lehet megközelíteni alsóbbrendű bekötőúton. A vasút elkerüli, a lakosság legközelebb a Fegyvernek-Örményes állomáson tud vonatra szállni.
       A település környékén mindössze egy bronzkori leletet találtak, mivel még nem folytattak nagyobb léptékű ásatásokat. Az Árpád-kori eredetű falut a honfoglalás után egy segédnép, feltehetően a török nyelvű, Kazáriából kivált kabarok (kavarok) lakták. Első írásos említése 1077-ből származik Bek, illetve Begh alakban, ami török eredetű szó és nemzettségfőt jelent. Ez a név is megerősíti, hogy a török nyelvű kabarok lakták a területet a honfoglalástól kezdődően.
1257-ben IV. Béla király adománylevele "terra nomine Ben juxta Titiam" formában említette, mely a tatárjárás alatt elpusztult, és IV. Béla király a birtokot ekkor a Dem nemből származó Péternek, Demeternek, Miklósnak, Chepannak, Istvánnak és rokonaiknak adományozta.
A középkor folyamán jelentős szerepet játszott tiszai réve. 1411-ben Kántor Mihály, Imre és István "tisza-beői nemesek" voltak birtokosai. A 16. században ismét elpusztult, és csak a 18. században települt újra. Birtokosai a Koháry család mellett a gróf Károlyi, az Almássy, Hodossy és a Haller családok.

A település látnivalói:
TiszabőRómai katolikus templom, I. világháborús emlékmű, Hellebronth-kúria

Tiszabő Község Polgármesteri Hivatal

Szabó Béla polgármester • Ulviczky László jegyző
5232 Tiszabő, Fő út 47.
Telefon: +36 56 337 000
Fax: +36 56 549 007
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.tiszabo.t-online.hu

be137bebd0e231fda8832442f320509c.jpg