Épített örökségek

TiszafüredA város a Tisza-tó mellett, az Észak-alföldi régió szívében, Jász-Nagykun-Szolnok megye északkeleti részén, Szolnoktól északkeletre található, három megye (Heves, Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén) határán. Köz- és vasúti közlekedési csomópont: a 33-as és 34-es főutak, illetve a Debrecen–Füzesabony- és a Tiszafüred-Karcag vasútvonal találkozásánál fekszik. Az M3-as autópálya mindösszesen 30 perc alatt érhető el, valamint innen indulnak ki a járást, illetve kistérséget a várossal összekötő mellékútvonalak is.
A régészek már ie. 4500-4400-ból, a mai Külsőfokpart környékén találtak
leleteket. A város viharos középkori történelme után, a 19. században
Tiszafüredmegépült az első állandó Tisza-hídja, mely országos jelentőséget adott a városnak. Amikor Eger az osztrák csapatok megszállása alá került, egy rövid időre Tiszafüred Heves és Külső-Szolnok vármegye székhelye lett. A szabadságharc hadseregének főhadiszállása hónapokon keresztül a városban volt (ma: Lipcsey Kúria).
A települést 1984-ben várossá nyilvánították, majd később a 21. század elején Tiszafüred fokozatosan alakult át az egykori ipari városból idegenforgalmi-szolgáltató központtá. Napjainkban Tiszafüredet a Tisza-tó fővárosának nevezik.

A település látnivalói: 
Magyarok Nagyasszonya Templom, Református templom, Kiss Pál Múzeum és Lipcsey-kúria, Nyúzó Gáspár Fazekasház, Nagyné Török Zsóka fazekas műhelye, Városházán található millenniumi obeliszk, Holokauszt emléktábla, Kopjafa, 1848-as honvédemlékmű, Deák Ferenc szobor, Felszabadulási emlékmű-„Vas Maris”, Robin Kalandsziget, Tiszavirág Ártéri Sétaút és Tanösvény, Tisza-tavi Madárrezervátum, Tiszafüredi Strand- és Gyógyfürdő, Tiszafüredi Szabadstrand
Tiszafüred
Tiszafüred Város Önkormányzat

Pintér Erika polgármester • Spisák György jegyző
5350 Tiszafüred, Fő utca 1.
Telefon: +36 59 510-500
Fax: +36 59 351 701
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.tiszafured.hu

be137bebd0e231fda8832442f320509c.jpg