Épített örökségek

Tiszavalk

       E község a Tisza jobb partján, a Tisza-tó közelében fekszik. Poroszlótól és Mezőkövesdtől is 20 km távolságra található. Legkönnyebben az M3-as autópálya borsodivánkai leágazása felől lehet megközelíteni.
Neve puszta személynévből keletkezett magyar névadással. Az alapját adó szó szláv eredetű, a szláv nyelvekben előfordul több változata is pl. a cseh Vlk, a lengyel Wilk. A név előzménye a farkas jelentésű ószláv Bolk.
Tiszavalk már a történelem előtti időkben is lakott terület volt, határában még feltáratlan, feltételezések szerint. Nevét 1332-ben a pápai tizedjegyzék említette először. 1447-Tiszavalkben említették nevét ismét egy határjárási oklevélben, Thethes puszta határjárásakor, amikor Walk birtok képviseletében birtokszomszédként Gergely bíró, majd 1467-ben egy újabb határjárási oklevél tesz említést róla. 1546-ban Balassa Zsigmondnak, a diósgyőri vár urának faluja. Az 1576-os dézsmajegyzékben pedig már nincs adat Valkról.

A település látnivalói:
Református templom, Tisza-tavi Madárrezervátum

Tiszavalk Község Polgármesteri Hivatal

Domonkos Józsefné polgármester
3464 Tiszavalk, Templom u. 2.
Telefon/fax: +36 49 539 013
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">onkormáEz az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

be137bebd0e231fda8832442f320509c.jpg